17 aprilie 2018

Traseul Muchia Panseluței  3B/6+/5A0


din Fața Hornurilor, Cheile Râșnoavei

 14 Aprilie 2018


Topo Traseul Muchia Panselutei


Mai multe informatii si aici:
https://www.climbromania.com/Ruta.aspx?ID_Ruta=456

Acces:
Se merge pe poteca de Peretele Animalelor. Urcăm în sus pe vâlcel, apoi traversăm dreapta. În momentul când vedem pe partea stângă, printre copaci, un perete mare, înseamnă că am ajuns sub Faţa Hornurilor. Părăsim poteca şi mergem în sus spre acesta.

Puteţi citi toată descrierea traseului Muchia Panseluţei 3B aici: https://www.roclimbs.ro/Ruta.aspx?ID_Ruta=456
Din Poiana Inului se urca poteca care duce spre Peretele Animalelor. Cand ne apropiem de primul perete vom parasi poteca spre acesta apoi , pe la baza lui vom face stanga spre urmatorul perete. Aici este scris cu vopsea verde "Panseluta".
Se merge pe poteca de Peretele Animalelor. Urcăm în sus pe vâlcel, apoi traversăm dreapta. În momentul când vedem pe partea stângă, printre copaci, un perete mare, înseamnă că am ajuns sub Faţa Hornurilor. Părăsim poteca şi mergem în sus spre acesta.

Puteţi citi toată descrierea traseului Muchia Panseluţei 3B aici: https://www.roclimbs.ro/Ruta.aspx?ID_Ruta=456


Descrierea traseului:

LC 1:Are 50 m. Se intră pe creasta printr-o scurta traversare la stanga pe o serie de fisuri înierbate.La cca 3 metri pe creasta,printre ierburi, intalnim primul piton, un "P" auriu. Urmam creasta si, dupa alti 6 metri intalnim al doilea piton. Ne abatem usor dreapta, asiguram doua pitoane apropiate intre ele si apoi escaladam un hornulet usor friabil in capatul caruia se afla ultimul piton al lungimii. De aici revenim in stanga pe linia crestei pe care o urmam pana in regrupare. Aceasta este comoda, si are doua pitoane si un spit.
LC 2: Are 30 m.Se urmeaza creasta. Initial escaladam un hornulet cu un piton in capat, vizibil din regrupare. Ne abatem usor stanga sub o față cu doua pitoane. O urcam spre dreapta si in continuare cataram inca o față cu 3 pitoane. Iesim pe o brana care ne duce in stanga crestei si care initial mai are un piton in dreapta, oarecum in afara liniei traseului. Regrupam la un spit si doua pitoane.
LC 3: Lungimea are 35 m si este sinuoasa, este foarte indicat sa folositi bucle cat mai lungi. Căţărăm în spaiţuri hornul cunoscut de cca 8 metri al traseului. Initial avem doua pitoane pe dreapta, apoi un spit pe stanga. Fața din dreapta are prize bune si inca un piton si poate oferi o escalada interesanta doritorilor. Spre iesirea hornului intalnim un spit si apoi doua pitoane.Urmeaza o traversare aeriana pe fața din stanga a crestei, pe o fisura cu doua pitoane apropiate.De aici urcam si revenim in creasta asigurand inca doua pitoane. Pe creasta vom cauta ultimul piton la nivelul capului dar batut dupa colț. Din acest piton coboram in dreapta crestei trei metri pe o placa unde gasim regruparea, oarecum incomoda. Regruparea are trei pitoane batute in placa oblica, si un spit + un piton batute in perete. Secundul poate gasi neplacuta aceasta descatarare, asa ca fiti siguri ca are o modalitate de a fi lasat mansa in regrupare (folositi o za rapida in piton sau o bucata de cordelina)
LC 4: Are 25 m. Coboram 1m la dreapta până sub fisură. Aceasta este şi pasul traseului, gradul 6, şi nu depăşeşte 3m înălţime. Este vorba de o fisura in capatul careia, pe dreapta, vedem un varfulet care tine bine. Primul piton misca, dar inca nu iese,iar imediat deasupra lui este un spit. Spitul este batut mai sus si nu se poate asigura direct de jos, trebuie intrat in pas. Dificultatea este data de aparenta lipsa a prizelor pentru piciorul stang. Coloana din dreapta ofera cateva prize cu incarcare laterala si,dupa asigurarea spitului, cu ridicari pe picioare ajungem sa apucam prizele bune de deasupra fisurii. Catararea necesita in continuare atentie si efort si urmeaza fisura marcata cu 7 pitoane si la urma un spit iar apoi, pe o serie de trepte inierbate si un hornuleţ cu iarbă, regrupăm comod la pitoane si un spit.
LC 5: Are 40 - 45 m. Varianta normală ţine creasta matematic in sus. Initial cataram o serie de fețe usor cazute, dar care pot pune mici probleme daca ne grabim. La cca 5 metri intalnim un piton iar urmatorul este dupa alti 5 metri. Urmeaza o serie de trepte de iarba si un ultim mic pasaj marcat cu doua pitoane. Pe teren usor ajungem la un pom pitic marcat cu doua cordeline unde putem regrupa(40 de metri din regrupare pana aici). Exista si un țanc dupa care merge un anou.
LC 6: De aici mai sunt 25 de metri fara asigurari pana la bradul de pe brana, si trebuie escaladata o trepta stancoasa oarecum friabila, unde este indicat sa fim precauti. Lungimile 5-6 pot fi facute dintr-o bucata  numai daca se merge concomitent ultimii metri.
Retragerea din Muchia Panseluței (14 Aprilie 2018):
Precautii!
Fiti siguri ca sunteti tot timpul asigurati in zelb cand asteptati la rapel pentru ca inclinatia pantei este inselatoare!
Rapelurile sunt intinse, innodati capetele corzilor!
Atentie la clasica aruncare a corzilor pentru rapel, noi am preferat ca primul membru al echipei sa fie coborat in corzi astfel incat acestea sa fie intinse fara a se incurca printre copaci si tufe.
Din regruparea finala de pe brana vom cobora cca 20 m pana la ultimul pom, un brad gros marcat cu multe cordeline, de unde se face un prim rapel de 45-50 m.
Rapelul 1 (45-50 m): Vom rapela printre tufe de-a lungul unui culoar de pamant rascolit. Pe la jumatatea rapelului trecem peste o statie de rapel deteriorata, acum alcatuita dintr-un singur piton cu cateva cordeline, si a carei utilizare este deocamdata foarte periculoasa. Ajungem pe un varfulet unde, la un pom despartit in trei si marcat cu cordeline pregatim rapelul 2.
Rapelul 2 (30 m + mers 2-3 m): Este un rapel dirijat de-a lungul branei spre padure. Pe la jumatatea lui avem o ruptura inierbata de panta care ne poate dezechilibra spre hau. Ultimii metri ii mergem pe brana pana ajungem la un copac masiv marcat cu cordeline.
Rapelul 3 (30 m + mers 2-3 m): Se face printre copaci (pe o poteca inclinata) pana se iese pe o panta inierbata. Aici avem pe stanga(cum rapelam cu fata la perete) un copac gros de unde se poate face un rapel de minim 40 m. Ne vom orienta spre ultimul pom de jos(usor dreapta),care are cordeline pe o ramura(crac) foarte groasa orientata deja spre vale. Ultimii metri ai rapelului sunt aproape orizontali, atentie totusi sa aveti capetele corzilor innodate intrucat mai jos este un perete!
Rapelul 4 (30 m): Coarda se poate pune dupa bucata de trunchi groasa si orientata spre vale. Rapelam 7-8 metri pe panta inierbata printre ceva tufe, apoi urmeaza un perete de cca 20 m. Terminam rapelul in valcel, pe o panta oarecum inclinata unde capetele inodate al corzilor ii opresc pe cei neatenti sa se dea cu rotile-n sus.
Atentie la pietre, parasiti imediat zona respectiva inainte ca urmatorul sa inceapa rapelul!
In continuare se coboara pe valcelul cu grohotis pamantos foarte instabil si se iese la stanga spre baza traseului.

Schitele si descrierea, plus alte informatii, sunt si aici:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...