22 iulie 2015

Alpinism - Traseul "Fluturele De Piatra" Din Peretele Vulturilor, Bucegi (Iulie 2015)

 -Articol in curs de scriere-

    
   "Fluturele De Piatra" a fost primul  meu traseu catarat in Peretele Vulturilor, in Iulie 2015.
   Ca si frumuseste, il situez intre vecinii sai de mai la dreapta peretelui: este mai frumos decat "Fisura Suspendata" si mai usor decat "Innominata".
   Pot sa afirm asta pentru ca  la cate un weekend distanta dupa "Fluturele de Piatra", am catarat "Innominata" si apoi "Fisura Suspendata", toate trei cap de coarda.
   A fost o placere.
  

 


Etimologie:
   Pentru profani, Fluturele de Piatra, inainte de a fi un traseu, este o pasare.
  Mai precis, Tichodroma muraria sau Fluturașul de stancă este o pasăre cățăratoare migratoare, de talie mică, cu spatele gri și abdomenul negru pe timpul verii, și alb iarna. Are aripi rotunjte și largi, cu pete roșii pe mijloc și albe pe margini. Ciocul lung, subțire și încovoiat îi permite să prindă insecte, râme și nevertebrate mici pentru a se hrăni.
  Traseul nostru urca zone alaturi de care aceste pasari cuibaresc si de aici numele.

  Traseul a fost batut de Iosca Ghetie si A. Iacob, in 1967 si se pare ca, din cauza dizidentei autorilor, regimul comunist il condamnase la uitare.

Acces:
   De la refugiul Costilei se urca poteca pe sub Tancul Mic si apoi se face stanga in Valcelul Pietros pe care se continua in sus 100 de metri pana cand acesta devine o simpla poteca prin ierburi. aceasta ne conduce ascendent stanga pana pe un tapsan, unde un mic loc de popas intre jenpeni marcheaza locul unde cataratorii  se pot lega preventiv in coarda. De aici se coboara cativa metri pe hatas si apoi se urca versantul impadurit si abrupt in dreapta, pe langa peretele stancos. Poteca este evidenta si destul de abrupta. Dupa circa 150 de metri de urcus, si depasirea unei rupturi de panta oblic-stanga se ajunge la baza peretelui, pe Brana Policandrului. In acest loc se afla intrarile in traseele: Narcisiada(la dreapta), Innominata (marcata cu un spit cu maion) si Fisura Suspendata (cativa metri mai la stanga, in dreptul a trei cuie legate cu o coarda antica).
     Pentru a ajunge la traseul nostru se urmeaza la stanga(sud) Brana, pe un hatas evident, circa 100 de metri. Intrarea in traseu este comuna cu traseul Policandrului si este marcata cu un cui cu inel.
     Fac precizarea ca legarea in coarda inca de jos este pentru cei care indragesc viata in felul lor.
Majoritatea niciodata nu s-au legat in coarda pana a ajunge aici(uzual dealtfel) iar unii  nici pe prima lungime din traseu, care este mai mult iarba si pietris, si as fi discutat si cu unul dintre cei care in 1976 au batut la  traseul Innominata, dar a murit atunci,  cazand pe panta abrupta printre copaci, pentru ca nu se legase in coarda.
Alegerea va apartine.


Descrierea tehnica  a traseului, pentru aia care mai au si copii acasa,si sunt ai lor:

-In structura actuala de regrupari,traseul are 7 Lungimi de Coarda (LC).
-Traseul este bine asigurat , cu pitoane si spituri.
-Unii pot considera necesare ceva nuci mari si/sau cateva frenduri, in special pentru LC6, cea cu tavanul de gresie, unde exista o distanta de cca 3-4 metri intre spitul de sub si cele doua de deasupra tavanului(grad 6+, prize bune daca ai brand si stai bine pe espadrile la aderenta)

LC1. Porneste de pe Brana Policandrului din dreptul unui piton cu inel, initial ascendent stanga, apoi serpuieste dreapta  si iar stanga, printre ierburi si doi braduti. Se va merge ascendent stanga spre cele doua fisuri la baza carora se afla regruparea comuna( pe ancore chimice) ale celor doua trasee: Policandrul pe hornul din stanga, Fluturele pe  dreapta. Pana la regrupare se ajunge pe un jgheab pietros unde, pe stanga, tipicarii pot gasi dupa indelungi cautari unicul piton al acestei lungimi banale.

LC2. Se pleaca in sus pe horn cca7m, intalnind doua pitoane, pana la surplomba. aceasta este marcata cu un spit. Exista si un piton in stanga acestuia, la un metru, batut in perete. Pasajul surplombant se trece usor, existand prize bune deasupra lui si acordand atentie pozitionarii picioarelor. Dupa trecerea lui, intalnim imediat un piton. Apoi urmeaza drept in sus o panta inierbata si friabila,fara asigurari, circa 7 metri pana in regrupare(2 pitoane).

LC3. Se pleaca pe diedrul din stanga, marcat cu un sir de pitoane. Aceasta lungime,in general facuta la artificial de noi,incompetentii, este cotata ca avand un pas de intrare de 7+. 
Primul cui este ascuns  pe dreapta, in grota, apoi se poate asigura linia de pitoane vizibila din regrupare. Escalada la liber a acestei portiuni consta in utilizarea fisurii usor surplombate cu o bavareaza pentru  cei puternici. Pasajul este marcat cu doua pitoane, apoi se poate folosi o alveola cheie pentru a progresa si a  asigura cel de-al treilea piton. Diedrul devine apoi ceva mai accesibil, mai ales daca se sta bine pe picioare folosind mustele de pe ambele fete ale acestuia. Asigurarile sunt dese, din metru in metru. Se iese mai sus usor in stanga, pe langa jnepeni in regruparea de spituri.

LC4.Pleaca drept in sus peste o burtica surplombata. Exista doua pitoane sub ea si, dupa trecerea acesteia, inca un piton cu o cordelina veche, numai buna sa te tragi de ea daca ti-e lene sa cateri, poate se rupe. Apoi pe o fata foarte cazuta si usor friabila, se depaseste un bradut si oblic stanga se va ajunge dupa 10 metri  in regruparea marcata cu doua pitoane si un spit negru, manufacturat stil Bivuac.De aici traseul nostru va continua in stanga, pe o rampa stancoasa marcata cu pitoane. Pe hornul din dreapta se vad 2-3 pitoane din traseul Eneida, marca Bivuac.

LC5. Este o lungime foarte frumoasa. Se pleaca ascendent stanga pe rampa stancoasa jalonata cu pitoane si cateva spituri. Prizele bune si rampa usor cazuta confera o catarare frumoasa si relaxanta.Dupa circa 20 de metri  se iese pe o brana marcata cu o pereche de cuie si de aici inca 7 metri pana  in regruparea pe spituri. Deasupra noastra la 15 metri se afla tavanul de gresie.

LC6. Este lungimea emblematica a traseului, cea cu tavanul de gresie.
Ii estimez gradul la 6+ pentru ca are prize bune la maini.
Se pleaca ascendent dreapta, pe ceva praguri,pe langa un tanculet celebru de piatra inalt de cca 4 metri. Ajunsi la varful acestuia asiguram peste el cu un anou. Se poate monta si mai jos o nuca, pentru cardiaci. Apoi se continua vertical in sus cca 5 metri, pe prize bune. Dupa tanculet urmeaza la cca 1,5 metri un spit, pe stanga. Apoi inca unul. Traseul face apoi un "S", initial stanga doi metri, pe o fisura,abatandu-se de la linia verticala, spre un spit si un piton (30 cm intre ele). Acest traverseu de doi metri este unul foarte placut, prizele permitand miscari frumoase. Se continua in sus de-a lungul a inca doua spituri, pe prize bune si teren usor cazut, ca dealtfel toata lungime de pana acum, si se face dreapta pe gresiile de sub tavan. In fisura de sub tavan se poate monta un frend de marime medie sau o nuca mare pe dupa o clepsidra. Apoi se va traversa dreapta spre buza tavanului, deasupra careia se afla un spit, batut destul de sus,astfel incat sa simti pasul de iesire de sub tavan fara sa ai de ce te trage.La abordarea pasajului, mai ales pentru emotivi, recomand stransul tare din buci si repetarea de cateva ori a celebrei autoincurajari "te fac praf sa moara Bibi!". Deasupra noastra se afla muchia tavanului si , peste ea, avem o priza buna la stanga. Si fisura in sus ofera prize bune la maini care, combinate cu o pozitionare la aderenta a picioarelor (in special a dreptului pe o spalatura de gresie) pot asigura trecerea la liber a tavanului si asigurarea celor doua spituri consecutive de deasupra(cca 1 metru intre ele).
Apoi este momentul pentru relaxarea bucilor.
Traseul continua in sus de-a lungul fisurii, pe prize bune, asigurat mai rar cu pitoane si inca  un spit. Dupa circa 10 metri de la tavan se poate iesi in dreapta pe o branita unde doua pitoane marcheaza regruparea veche. Pentru a continua spre regruparea noua, pe spituri, se evita iesirea completa in dreapta, se asigura  doua pitoane aflate in dreptul ei, dar la verticala traseului si se continua circa 7 metri in sus pe o bucata friabila, fara asigurari. Se ajunge la baza unui perete marcat cu un piton si de aici se face stanga pe dupa muchia stancoasa, pe o brana, unde dupa 4 metri gasim regruparea.
LC7.Este foarte frumoasa,fiind lungimea cu "Piciorul De Lemn", in fapt un taras pe o prispa stancoasa.
Are un traseu sinuos si daca se face intins pana la iesirea in creasta, corzile vor freca maxim indiferent cum le puneti prin bucle, asa ca veti "baga tractoare" sa aduceti secundul. Adica trasul corzilor va fi mult mai greu decat cataratul lungimii. Dar nu imposibil.
Se pleaca usor stanga si in sus de-a lungul hornului, intalnind pitoane si un spit. Exista un pas mai delicat la cca 8 metri, o burtica friabila unde ridicarea pe picioarele departate pe ambii pereti usureaza mult catararea. Apoi se ajunge la prispa denumita Picior de Lemn (la dreapta).Unii cataratori prefera sa faca stanga din acest loc, cam la ora 11 si sa continue pe traseul vecin, Policandrul.
Adevaratii vor face dreapta si vor intra pe prispa Piciorului de Lemn.
Imediat intalnim doua pitoane alaturate, batute intr-o grota si care marcheaza vechea regrupare. Dupa ele prispa este intrerupta de o ruptura. Apoi prispa continua inca 4 -5 metri, avand la inceput inca doua pitoane alaturate si la sfarsit un piton. Se poate merge taras, sau se pot folosi pentru picioare prizele exterioare si astfel evita tarasul,avand sub noi tot haul Peretelui Vulturilor. Spectaculos!
Este destul spatiu deasupra prispei astfel incat eventualul rucsacel din spate sa nu incomodeze. Dupa terminarea ei se iese  cu atentie pe o platforma in stanga, unde intalnim o fisura marcata cu doua pitoane,dintre care cel inferior este viu si deci se misca,si pe care o urcam direct. Urmeaza inca 6-7 metri in sus pe fisura acum largita, avand inca un piton si se iese in creasta. De aici, la circa cinci metri  pe brana se afla un piton cu inel la care se regrupeaza, existand la stanga acestuia si o fisura care poate primi un frend mediu-mare.
Si acum bagati tractoare la trasul corzilor.

Retragerea
1.Se poate urca in continuare pana pe Creasta Vaii Albe in Brana Aeriana
2.Se continua pe brana pana se intra in valcelul Pietros (un piton vechi cu cordeline putrede)si se coboara 50 de metri pe stanga acestuia si se prinde la stanga hatasul Crestei cu jnepeni, o poteca ce coboara pe fetele dinspre Costila, uneori golase si expuse, alteori pline cu jnepeni lipiciosi,si apoi revine in valcelul pietros sub Hornul Uriasului.
(In locul unde incepe din firul valcelului hatasul crestei cu jnepeni,exista pe valcel un piton si un spit(iulie 2015) din care se poate rapela pe valcel, iesind acolo unde ne scoate si rapelul din Innominata.)
3. Se fac  7 rapeluri, pentru cei care nu se grabesc. La spital.
Primul rapel are 40 m, se face din cuiul in care am regrupat si ne conduce in dreptul iesirii Fisurii Suspendate. Aici intalnim un spit cu maion(iulie 2015), in dreptul unui bradut, la circa 7 metri de la regruparea finala a traseului(in strunga, mai nou sunt doua spituri)
Al doilea rapel se poate face
-scurt, de 33 de metri, iesind la stanga pe brana inierbata unde gasim spitul de rapel din Inominata.daca aveti coarda  de 60 de metri, trebuie sa contati pe alungirea ei dinamica sa ajungeti pe brana, sau sa va descatarati ca prostii cativa metri printr-un hornulet  desupra peretelui inalt de 30 de metri.
-lung, de 50 de metri, coborand si saritoarea de 20 de metri de dedesubt,si aterizand fix  pe o platforma ineirbata mai inalta, la cca 10 metri de firul hornului.de aici se coboara pe o rampa pietroasa in fir si apoi inca o saritoare pana la urmatorul rapel, marcat in peretele din dreapta cu doua cuie vechi legate cu o cordelina rosie(la un metru pe dreapta mai este un peu zincat si deformat)
Al treilea rapel, cel din Innominata, se poate face scurt pe platforma de iarba (20 m) sau lung pana in firul vaii (40 m)sau si mai lung pana peste saritoarea urmatoare (55m). apoi se trag corzile si se pune una dintre semicorzi in cuiele de pe dreapta, cu cordelina rosie
Al patrulea rapel are 10 metri, se face din aceste doua cuie vechi si se ajunge deasupra buzei Hornului Uriasului(care se casca pe dreapta vaii) iar jos pe peretele din stanga gasim punctul de rapel
Al cincilea rapel se face peste hornul Uriasului, Exista pe stanga vaii doua pitoane solide cu inel si legate cu un snop de cordeline si-un maion. rapelul acesta este bine sa fie facut pe 60 de metri de corzi, depasind Hornul si saritoarea urmatoare de sub el dintr-o bucata.
Varianta pentru ai cu corzi scurte:
- la cca 25 de metri in horn se afla un punct de rapel intermediar, adica un piton si un spit, legate cu niste cordeline,din care se mai face un rapel -25m-spre baza hornului
-dupa coborarea hornului se merge pe picioare pana la buza saritorii urmatoare, unde pe dreapta gasim un cui cu cordeline,saritoarea are cca 7 metri.
Al saselea rapel se poate face dintr-un spit cu maion montat in Iulie 2015, pe peretele din dreapta, la jumatatea distantei dintre cele doua saritori(cam pe unde este intrarea in Traseul Creasta Vulturilor) si din care cu o semicoarda de 60 de metri se pot depasi in 30 de metri urmatoarele doua saritori minuscule.
  Variante:
-mai jos  in buza saritorii exista un cui mai vechi din care se poate rapela scurt
-ambele saritori se pot cobora pe partea stanga, pe niste branite friabile, daca stati bine cu echilibrul si aderenta

In continuare se coboara firul Valcelului 50 de metri si se face stanga pe langa peretele stancos pe sub care continua o coborare pe o poteca foarte prafuita. (daca nu faceti stanga la timp, in circa 10 metri valcelul este curmat de o saritoare sub care se vede o mare spalatura de stanca.
Poteca prafoasa ne conduce de-a lungul peretelui cca 15 metri, apoi ne apare pe stanga o arcada imensa de stanca.
Pe vremuri se putea cobora in continuare pe langa perete, dar intre timp poteca s-a rupt si trebuie sa fii lenes nevoie mare sa cobori asa,la aderenta si tinut de fire de iarba, in loc sa dai rapel.
Ca sa ajungem la ultimul rapel, de la jumatatea arcadei vom face dreapta pe o branita de iarba, cca 10 metri, pana la un pom marcat la baza cu cordeline. De aici de face un rapel de 50 de metri fix pe spalatura de stanca a valcelului Pietros.
La capatul rapelului ne vom gasi langa potecuta care urca din valcel spre Peretele Vulturilor si pe care am urcat pentru a accesa traseele din Brana Policandrului.
Coboram pe valcelul Pietros cca 100 de metri si,dupa cateva rampe, facem stanga iesind la baza traseelor din Tancul Mic.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Nou! Ti-a placut? Sau faci spume? Sustine un Print nigerian!
-----------------------------------------------------------------------------------------

2 comentarii:

Alex spunea...

Mor oameni si pe trecerea de pietoni. Sa inteleg ca nu mai treci strada?

Mihai spunea...

Mor oameni si pe wc. Sa intelegem ca ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...