Creasta Fagarasului, 25-29 Aug 2009
Eheeei dragii Mosului, se facea ca era vara lui 2009 si pe Indianul Talpa Iute il manca in.. ati ghicit, si acolo, dar si in talpa..
Potrivit traditiei stramosesti am decis sa imi indrept mocasinii pentru a nustiu-cata-oara spre inaltimile codalbe fagarasene.
De obicei mergeam din Suru pana in Plaiul foii si eventual si ceva ture prin Crai. De data asta am scurtat-o din Barcaciu pana in Sambata..
In acea memorabila zi de August, mi-am luat traista in schinare si am purces la drum. Nici nu ma urcai bine din Ploiesti ca hop, jos la Brasov de unde nu aveam nici un tren pana in Avrig, asa ca luai un microbuz, doua. Nu radeti ca si voi ati fi facut la fel.
SI uite-asa, dragii mosului,
Indianul ajunse in frumoasa urbe Avrig pe la ceasurie 3 ale amiezii. Sa nu-ti vina toti piticii pe creer sa dai slobod cuiului de grenada?
ba da..
Insa voiosia pe care mi-o inspirau crestele Fagarasului, ma facu sa zburd pe drumul spre Cabana Poiana Neamtului acolo de unde intr-un ceas jumatate( daca esti din stirpea Talpa Iute) sau in mai multe ceasuri( daca nu esti) ajungi la Cabana Barcaciu.
Nu apucai bine sa ies din Avrig ca sunt atacat de cavalerie! DIn fericire insa, pe capra carutei nu statea Degeneralul Custer ci Nea Vasile, un localnic partizan in ascuns al indienilor, care ma invita alaturea-i pe capra. Cum o invitatie pe capra nu se refuza, merseram pret de 5 kilometri pana in Ograzi(din cei 14pana la Poiana Neamtului) zona de gradini si casute de langa Avrig.
In continuare am continuat continuand pedestru pana la ramificatia cu valea Jibrii.
Daca nu vedeti cu lupa ce scrie pe sagetile mici, sa va traduca ochiul meu de vulturoi:
Inapoi( Avrig) 10 km
Inainte(Barcaciu) 3H30
La vederea acestor indicatoare avui o reactie mictionanta pe care nu mi-am putut-o reprima. Eee, nu fusei singurul caci imediat langa mine opri o dubitza al carui sofer,cu tenul masliniu, se dadu iute jos, veni langa mine si ne mictionaram impreuna. Sa fi fost de la copac.. de la vopseaua indicatoarelor.. inca se mai fac cercetari.
Ideea e ca si asta mergea spre Poiana Neamtului, deci m-am urcat in duba.
Aici , surpriza! plin de fratii soferului masliniu,culegatori de mere care se duceau sus, la cules ce afine. Ma simteam ca un Indian printre Indieni..
Bine ca nu sunt vreun Jackie Chan, ca dadeam de toata Dinastia Ming.
Asa ca ne puseram pe bancuri de se zgaltzaia duba de ras.
La Poiana Neamtului ne despartiram urmand sa ne regasim sus la Barcaciu, unde ii asteptau niste anexe.
Sa tot fi fost Ceasurile 18:30 trecute fix cand Indianul parasi drumul forestier, acolo unde un indicator dezinformator indica 1h45 pana la Cabana si traversa firul apei.
Talpa Iute a mocasinilor si-a facut efectul si la ora 20 iata ce vedea ochiul maro indianic:
Dupa o cina copioasa, in aer liber, Indianul am hotarat sa montez wigwamul ceva mai jos de cabana, langa cortul unor polonezi. Sa nu va ganditi insa ca Leo Indiann avea la el un cort obisnuit sau vreun wigwam banal de piele ci o ditamai coliba alcatuita dintr-un celofan urias , o cordelina si betele de trekking.
Iata ce a iesit:
Una peste alta , de dimineatza ma astepta un cer senin, o vreme ideala pentru mers pe munte,asa ca am purces la strangerea bivuacului.
De aici , in fix o ora, urmand poteca in sus, Catre Varful Scara, dribland cativa culegatori de afine si eliberandu-ma de stressul orasului, am iesit la lumina pe platoul de unde incepe urcusul spre Varf. Acum ceva vreme o patiseram aici, de 1 DEcembrie 2008, cand prinsesem un vant ce l-a ventilat pe Indian si-n Corpul Astral.
Varful Scara si drumul catre el, pe care l-am fentat prin stanga, adica am coborat in caldarea din stanga si apoi in urcus usor am iesit mai intai in poteca creuce albastra care venea din vale de la Cabana Negoiu si apoi, in circa 100 de metri , am fost in creasta, aproape de Refugiul Scara.unde am intalnit traseul ce parcurge culmea Fagarasilor.
Cam asa se vedea Negoiul. Ora 10:50.
Custura Saratii ( o creasta ingusta si expusa):
O zona cu cablu, inainte de coborare:
Se mai strica si vremea un pic:
Indianul in elementul lui:
Intrarea in Strunga Dracului:
Este ora 15:45.
Indianul Talpa Iute urmeaza sa ajunga la Refugiul Caltun. Pe drum mai pescuiesc si trei polonezi:
Indianul debarca. Este ora 16:30.
Interiorul refugiului:
Iata si cui trebuie multumit:
Dimineata o vreme superba il astepta pe Indian imbiindu-l la drum, ceea ce nici nu a ezitat sa faca.
Ora 9:35.
Cam tarziu, insa cum astazi nu trebuia sa ajung decat pana cel mult dupa Vf. Moldoveanu, la Ref. VIstea Mare, nu aveam motive sa plec mai repede, adica ma trecea o lene galactica.
O ultima privire inapoi:
La ora 12:20 Indianul ajunse la acea prima ramificatie spre Balea Lac.
Traseul parcurs pana aici:
La ora 13:20 ajungem deasupra Lacului Capra. Si privelistea mai departe:
Aglomeratie mare in Fereastra Zmeilor. Ora 4:31.
Monumentul Nerlinger:
si apoi coborarea la Lacul Podul Giurgiului, unde vom campa:
Dupa o ora de munci grele, adica de adunat si cladit cu bolovani, si dupa ce polonezii m-au intrebat :"Mihai, are you building an atomic shelter?", a iesit cam asa:
Desi era destul de rece, am stat la masa in niste egari scurti, in schimb am avut doua polare pe mine. Primusurile si-au facut treaba cu prisosinta cat timp noi ne-am conversat intr-o engleza de creasta. Indianul le mai rupea si pe ruseste, asa ca intelegeam si ce mai vorbeau intre ei lesii astia trei, dar nu le-am zis :D
Ei isi pusesera cortul in zece minute si deja mancasera de doua ori cat timp eu mi-am facut wigwamul atomic.
E greu sa fii indian cu wigwam la ceas de seara :D
Abia astept sa repet figura asta, mai ales ca in ciuda catorva averse, totul a fost perfect, am dormit excelent. M-am trezit doar de doua ori, numa bine sa vad prin acoperisul transparent si stelele printre norii grabiti.
28 August.
Ora 8:50. Odihnit si in bulan, Indianul pleaca in tromba spre Moldoveanu si apoi Sambata.
Mi-am luat ramas bun de la alde Sobiesky:
Sa va fie invatatura , fiiilor, sa va tineti curu' dar mai ales balamalele la caldura ziua si de cu seara, ca altfel la rasaritul soarelui o sa vedeti indieni verzi pe pereti de durere-n oase.
Cu toate acestea, zestrea genetica Talpa Iute nu ma iarta si, in 19 minute, ajungeam in Fereastra Podragului.
Cabana Podragu:
Ora 10:35. Incepe urcusul pe Vistea Mare.
Spre nord, Valea Vistea Mare:
Pana aici nu am intalnit pe nimeni, ceea ce m-a facut foarte fericit. De aici in vreo 2-3 ore ajungeam la Curmatura Zarnei. Cum insa de data asta genunchii ma dor, de la frigul din zilele trecute, Indianul ia inteleapta decizie de a cobora din Creasta spre Cabana Sambata.
Am intalnit si ceva turisti care intrau in Creasta pe aici, curat omor daca tii cont ca urcarea pe Valea Sambetei cu rucsaci plini pntru creasta este un act eroic, dupa care urmeaza sa intri la categoria martiri intrucat cele 4 urcusuri pana la ref. Vistea Mare te ridica la cer.
Ora 17:35. In urma, Valea Sambetei si, in stanga, Coltul Balaceni:
>:)
Conditiile din cabana erau fix aceleasi ca acum un an, doi ani, sase ani, 21 de ani cand am fost prima data aici, si ca de cand e cabana, ceea ce, pentru un Indian campestru si nostalgic este minunat, dar pentru banii platiti nu.
Mai bine dormeam la wigwamul meu.
Vorba aia, nicaieri nu-i ca la Indian acasa.
Am profitat de faptul ca apa calda era oprita de la constructie si pana in prezent si mi-am tras o imbaiala strasnica la izvorul de langa, ba chiar mi-am schimbat si sosetele :)))
29 August.
M-am trezit de dimineata si-am privit in jurul meu
Si din toata aceasta viata am uitat de ce e rau
Am vazut iaca asa:
Despartirea tot mai grea
Uite-asa cobor si eu:
Pana la Complexul turistic socialist Sambata, Valea este foarte frumoasa si wild:
Puntea Suspinelor:
Jos Iliescu:
Si da-i si ia ocazii. Mai intai a fost fratele Degeneralului Custer, varul lui Nea Vasile cu carutza din Avrig, avea o Dacie nervoasa. Apoi o doamna care m-a dus pana in Fagaras, no charge.
Mah da se vede ca-mi statea bine in egarii aia.
Si din Fagaras pana acasa, in urbea indianica Ploiesti, nu mai conteaza.
Ramaneti pe faza, urmeaza si un filmuletz din aceasta iesire , precum si miliarde de alte iesiri.
Pana atunci, publicitate si ne vedem dupa.
5 comentarii:
foarte tareee corteanu' !!! ;)))
faina zona fagarasu...m-a facut sa salivez
misto ca te-ai impacat cu fetele palide si n-a iesit cu sageti
sper sa mai citesc si despre alte poteci si indieni care dorm prin tepee
la iarna(la gura sobei!) poate citim de un meridionali
tine-o tot asha daitzoiule,ca esti tare,bre!
astept cu interes noi stiri!
al tau vechi coleg de munte,
cipi
@Ciprian Teodorescu
Salut Ciprian! Ma bucur ca ne regasim si aici. Oare cati ani au trecut.. Am multe ture frumoase de postat, si pe jos si cu MTB-ul. Sper sa reusesc in acest demers:)
@Hiker
Salutare! Ce mai faci mai? Mai tii tu minte cand dormeam prin Valea Alba? SI cand descopeream Abrupturile Craiului? Sau cand alergam intr-o singura zi din Busteni, via Malaesti si Hornuri pana in Sinaia? Mah ce vramuri frumoase. Aproape ca si astea de acum :P
Trimiteți un comentariu