21 august 2015

Odihna si tratament> Valea Horoabei din Muntii Bucegi (August 2015)

            
       Proaspat revenit din Wilder Kaiser, unde m-am catarat pe niste trasee frumoase, m-am trezit in pat  muscat de cot de o Vaduva Neagra. Sau poate o fi fost Paianjenul Alb, caci cotul mi s-a umflat copios si au inceput febra si frisoanele, potrivite dealtfel pe canicula de 40 de grade.
          Asa ca mi-am prescris antibiotice si o tura de odihna si tratament.

 


            O parte din apele care se scurg in bazinul acvifer interior al potcoavei Bucegilor au format de-a lungul epocilor Valea si minunatul Canion al Horoabelor.
Aceasta aduna apele de sub Muntele Batrana si se varsa in Valea Ialomitei mai jos de Pestera Ialomitei si Turnul Seciului.


            Valea Horoabei (si Turnul Seciului) face parte  din rezervatia naturala mixta Pestera-Cocora-Horoaba si este strabatuta de o poteca nemarcata, Canionul fiind totusi amenajat cu scari si lanturi, astfel incat sa poata fi strabatut de catre turistii echipati de munte si pe vreme frumoasa. Ploile provoaca inundarea Canionului si posibile viituri.
            

Platoul Padina, Valea Ialomitei, Bucegi, 2015

            Accesul la Cabana Padina a devenit usor din cauza asfaltarii drumului Dichiuui si al celui de pe malul Lacului Bolboci. In acest fel se poate ajunge cu masina direct din Sinaia,evitandu-se gropile drumului Glodului, si deja este aglomeratie absoluta pe platoul Padinei. Asfaltarea drumului a adus imediat aici o puzderie de masini si de oameni pentru care zona nu numai ca nu este amenajata,dar nici nu este incapatoare. Vechea priveliste a pajistilor Padinei, cu multe masini si corturi, este o nimica toata fata de ceea ce se gaseste astazi aici: sute si sute de masini parcate alan-dala pe pajisti si mii de oameni la plimbare sau aliniati pe paturi mai ceva ca pe o plaja aglomerata. Peste toate se asterne triumfator un fum gros de mici, alaturi de manele si praful ridicat de alte masini incat adesea se pot vedea oameni uitandu-se nedumeriti in jurul lor: au urcat si coborat un munte cu automobilul, pe un drum ingust si solicitant ca sa petreaca o zi in mijlocul altor masini, cu fum, praf si esapament in loc de "aer curat".Tzeapa:))
OMFG
         Acces: Intrarea pe vale se gaseste pe drumul dintre Cabana Padina si Pestera Ialomitei, iar poteca este in prezent nemarcata.Vechiul marcaj neoficial "cruce verde" de prin 1997 si-a dat obstescul sfarsit. Dupa  terminarea traseului se vor urca pantele din stanga iesindu-se apoi fie  in poteca de pe culmea Vestica (Vf. Omu-Saua Strunga) fie (pe curba de nivel si o coborare piezisa) direct in poteca de la Saua Strunga spre Cabana Padina.  
           Poteca pe Vale de desprinde la stanga din drumul Padina-Pestera Ialomitei pe langa paraul Horoabei. Ceva mai incolo poteca se imparte pe ambele maluri ale paraului pentru ca apoi se se uneasca din nou si sa continue pe malul din stanga, cum urcam. Dupa circa 30 de minute ajungem in dreptul cascadelor.

      

   Apoi avem parte de cateva urcusuri mai pieptise, de traversari asigurate cu lanturi si de trecerea prin doua arcade stancoase foarte frumoase.
 
Dupa prima arcada
 Intre cele doua arcade se afla o portiune expusa pe care este montat un lant:


Iesirea din cea de a doua arcada
           Imediat dupa a doua arcada se gaseste Izbucul Horoabei, un izvor marcat de mult muschi verde.

Izbucul
 

De aici incepe Canionul, marcat de mai multe saritori. Prima dintre ele, inalta de cca 10 metri nu are scara si probabil se poate ocoli pe poteca din stanga.
Probabil ca se putea ocoli prin padurea din stanga

Sa se dea cate o saritoare, sa se ajunga la toata lumea
Apoi urmeaza o saritoare de cca 3 metri, placuta la catarat si impodobita pe dreapta cu un lant.

Aici ori te tii de lant, ori te cracesti maxim

"MAXIM" am zis!
De aici se merge intre peretii inalti prin canionul serpuitor, depasindu-se un prag:

Cine trece-n Valea Horoabei..
Pregatire de asediu: lanturi, scari, bolovani..
si apoi inca trei saritori, cu ajutorul scarilor metalice:

O scara lunga
O scara medie
Si o scara scurta
Floare avem, albinutza avem.. mai lipseste boul care sa le miroasa


      De aici valea incepe sa se largeasca, si mai este intrerupta de cateva praguri:




"Si eu te iubesc!"

Urmeaza balaureli prin jnepeni si pe firul apei
      Curand se ajunge la un izvor pitoresc:
"Apa pura, fara nicio bacterie" Dar plina de muschi
    Dupa depasirea unui ultim prag valea se largeste. Se urca panta din stanga spre poteca turistica de sus de pe culme de la Vf. Omu la Saua Strunga. Inainte de a se ajunge in aceasta poteca se pot urma tot la stanga, sspre sud, pe curba de nivel potecile nemarcate de pe plaiuri si , dupa coborarea unei pante cu iarba si bolovani se iese direct in poteca Saua Strunga- Padina. Urmata la vale(stanga) aceasta ne scoate la o stana si apoi in circa 20 min la Cabana Padina.

Daca urci o panta lina..
Si o faci stanga mai sus..
Coborarea o sa vina
Si la Stana ai ajuns
Cea mai buna leguma e porcule.
Niste vaci...
Niste fete..

       Valea Horoabei este un parcurs frumos de cateva ore, traseu nemarcat, recomandat celor echipati  si cu oarece experienta de munte. Prezenta apei pe vale( primavara, ploi recente) pune greutati suplimentare la parcurgere (sarituri pe bolovani, udaturi, descaltari). Este posibila formarea de viituri la ploi puternice.
        Reveniti la Padina admiram privelistea si va uram poteci linistite in continuare:

Niste tarani.
         Adio Padina, mi-a parut bine.

         PS. Cotul mi-a ramas umflat, paianjenul a murit.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Nou! Ti-a placut? Sau faci spume? Sustine un Print nigerian!
-----------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...