31 mai 2016

Escalada la Arco in Italia.Traseele: Via Aphrodite,Amazonia, Opera Prima - Mai 2016

Lago di Garda

Capitole:
   Introducere
1.Parete San Paolo- Traseul "Via Aphrodite"  (5 LC,6+, 250 m)
2.Piccolo Dain -Parete del Limaro- Traseul "Amazzonia" (11 LC,5c/6+, 250 m)
3.Parete Zebrata- Traseul "Opera Prima"- (3 Lc,100m de fugareala usoara pe fata cazuta si la aderenta)


Introducere
Partea nordica a  Italiei este unul din acele exemple simple ca Romania nu este totusi Buricul Pamantului decat pentru plafonatii care nu viziteaza alte tari.
Muntii din nord,Dolomitii si Alpii, sunt unul din acele exemple simple ca totusi Carpatii Romanesti nu sunt nici pe departe Motul Terrei decat pentru ingramaditii care se limiteaza toata viata lor ,dintr-o profunda ignoranta si prostie, la a urca doar pana la maxim 2544 metri altitudine, ca mustele pe o balega proaspata,si a sfarsi prin a se indragosti definitiv doar de Carpati, ca doar asta au vazut.
Imi vine ca exemplu broscuta pusa intr-un terrariu acoperit,de 2544 m alt de exemplu, si care dupa o vreme nu mai putea sari mai sus de capac. Se plafonase ;)
Nu am sa va invat acum unde este Peru de banii astia dar am sa va spun ca aia dintre voi care vor catadicsi sa deschida o harta italiana vor constata cu uimire ca la mai putin de 100 de km in sudul alpilor Italia are bulanul maxim de a pastori o campie generoasa, prompt impodobita cu motorul economic care ii confera un PIB de peste 2140 miliarde de dolari (tara are o forta de munca de 26 milioane de tractoare,negri si calculatoare),o situeaza pe locul 4 in UE si pe locul 12 in lume ca si economie. Adica si mafiotii lor fura,dar aia sunt destepti si reinvestesc.La ei.

Alpii vazuti din Aeroportul Malpensa,la cca 100 km. "Bal Studentesc"(pentru rafinati)
Ei bine, de pe pasunea asta, mai precis de la Milano, deservit de doua aeroporturi -Malpensa(vest) si Bergamo(est) in orice zi cu soare muntii din nord ti se infatiseaza absolut superbi!
Din Milano, daca tragi o linie de 200 km spre est, ajungi la Venetia. La jumatatea distantei , intre Brescia si Verona, se afla Lacul "Lago di Garda".
E,pe asta am eu necaz.
Baltoaca asta (Lago di Garda sau Benaco) este cel mai mare lac din Italia cu o circumferință de 144 km și o suprafața de 370 de km pătrați. Este un lac alpin, format în urma topirii ghețarilor la sfârșitul ultimei glaciațiuni.
Si de la bere, ca sunt multi turisti.
Si pentru ca este cel mai mare lac din Italia, macaronarii l-au circumscris intr-o sosea care uneste toata puzderia de localitati de pe maluri. Practic au construit tuneluri,viaducte,case,vile si hoteluri pe toate locurile plane disponibile, inclusiv alea de gainatat ale pasarilor, de-au ajuns saracii pescarusi sa se cace-n zbor mai ceva ca bombardierele.
Si pentru ca balta asta are o forma de boratura de pisica,cu latura nordica mai ingusta, acolo se si gaseste localitatea Riva del Garda. Este un orasel frumos, cu stradute dragute si o plaja micuta dar cocheta,unde poti ultravioletiza substantial si chiar face baie si pishulica in apa rece al dracului.A lacului.
Partea asta nordica a lacului este continuta (adica recipientalizata) intre doi versanti mai inalti ai muntilor  si de-asta apar vanturi sonore de care profita din plin sute de windsurferi.
In zilele propice abia se mai poate vedea lacul de sub lanul de ambarcatiuni,si nu exagerez.
Pe muntii dimprejur (Monte Baldo, Monte Boldone,etc) sunt amenajate trasee de mountainbike de sute de kilometri si toata regiunea este plina de rideri veniti din toata Europa. Or fi si snobi, dar merita.
Lago di Garda si Monte Baldo

Lago di gara,Monte Brione,Monte Bondone si Benone.Sinulescu.
Din Varone privind spre Riva del Garda,Lago di Garda in stanga: Monte Altissimo di Nago si monte Baldo, in dreapta Cima Valdes

Localitatile Varone si Riva del Garda,dealul ala mic din stanga este Monte Brione si in spate Monte altissimo di Nago si Monte Baldo,in dreapta Cima Valdes
Continuind inca cinci kilometri spre nord,pe Valea Sarca, ajungem in sfarsit in Arco,comună din provincia Trento, cu o populație de 17.161 de locuitori și o suprafață de 63 km patrati.
Turistic vorbind, este interesant centrul vechi al oraselului, format din stradutele inguste: Via Giovanni Segantini, Via Ferrera si Via Vergolano care pornesc toate din Piata Tre Novembre, special creata pentru a da perspectiva Catedralei Collegiata dell'Assunta(1613) si deasemenea se pot vizita ruinele castelului aflat pe stanca imensa din imediata vecinatate:Castello di Arco. Noi nu l-am vizitat.Poate dupa pensie.
In principiu stradutele in cauza sunt pietonale dar totusi abunda in biciclisti vitezomani asa ca riscul de a-ti lua un ghidon in dinti de dupa colt este substantial.
Exista si alte vizite turistice(Parco Grotta Cascata Varone-la 4 km,Il Palazzo dei Panni,si alte diverse sicrie,cranii si scheleti pentru amatorii de moaste) pe care va invit sa le documentati singuri.

Cum s-o arzi prin Arco
In ceea ce ne priveste acum,Arco este capitala mondiala a escaladei,alpinismului,mountainbikingului,via-ferratelor si a canioningului.
Dar mai presus de orice Arco este Capitala Galactica a Inghetatei.
Daca treci prin Arco si nu lasi macar 30 de euro pe inghetate, esti cel mai prost om din lume.
Gelateria Artigianale Tarifa si Bestia
Unii ar zice chiar 100 de euro, dar fiecare ii consideram prosti pe aia care cheltuie mai putin ca noi.
Va-n aripa de burgheji.
Daca asupra unui lucru se pun de acord toti turistii care se ingramadesc in orasel, ala este ca cea mai cea inghetata se gaseste la Gelateria Artigianale Tarifa pe Via Giovanni Segantini 51.
Delicioasa, gustoasa, consistenta, facuta de un slabanog vioi si fasnet care apare periodic din culise cu cate o cuva noua de inghetata, numai buna de servit. Gelateria are o vitrina generoasa cu zeci de sortimente,de tot felul de fructe si culori. Nu zic "arome" pentru ca toata inghetata este facuta in spate, cu ingrediente naturale, fara chimicale.Si asa se si simte.
Mai precis, refuz sa ma gandesc ce pune in ea.
Se vinde la cutiutza (de la 2 euro-2 cupe), la cornet (2,5 euro 2 cupe), la caserola, la galeata si  probabil la bax, pentru aia mai lacomi sau  cei circumcisisi care au afacerile-n sange si vor reduceri la orice.

Peretii sunt impodobiti cu fotografii ale diversilor cataratori vestiti ai momentului (AdamSiEva Ondra, ChrisShaorma, SashadiGiulian si alte pizdulici, diversi ucrainieni si rusi celebri de care n-am auzit) toti savurand inghetata oferita cadou de Maestru, cu ocazia campionatului anual de escalada Rock Master care se tine in centrul oraselului pe un perete artificial.
Gelateria Artigianale Tarifa
Este cumva o ironie ca acest concurs se  tine pe niste pereti artificiali, intrucat regiunea abunda in zone cu pereti de stanca de calcar absolut magnifici si impunatori, pe care sunt deschise mii de trasee de escalada, bouldering si alpinism.
Este si motivul pentru care pe aceleasi stradute inguste exista magazine de echipament de alpinism,din care nu lipseste aproape nimic, si de unde poti cumpara diverse chestii de firma la preturi rezonabile sau chiar  mai mici decat la noi in Bucuresti, aici unde niste jijmekeri vand oficial rahaturi cu pretentii de Gore-Tex si preturi de Arcterix. 
In ciuda diversitatii numelor,se pare ca exista doi-trei "patroni" care detin fiecare mai multe magazine, dispuse strategic unele intre altele. C-asa e-n tenis.


Atentie la furtul din automobil!
In general se foloseste masina pentru a ajunge aproape de zonele de catarat iar parcarile NU sunt sigure! Adica se sparg masini(geamurile) daca sunt obiecte lasate la vedere sau daca sunteti cu duba/rulota! Pavajul parcarilor abunda de cioburi securizate si personal in 2012 am vazut cum un cuplu consternat de nemti tineri le aratau politistilor italieni rulota sparta pe partea soferului, torpedoul golit de portofele si bani, iar politistii italieni o coteau elegant: "Avem numeroase plangeri si nu sunt oameni de pe aici.Trec, fura si pleaca.Iar criminalistii nu vin pentru atata lucru."
In concluzie, masinutza trebuie lasata fara nimic la vedere si cu torpedoul deschis si gol.
Daca este rulota o vor sparge sigur, si de aia accesul in unele parcari a fost blocat cu limitatoare de inaltime,asa ca e mai simplu: nu poti parca acolo:)).Oficial ar fi pentru ca nu ai voie sa dormi in parcari.
Politia ridica din umeri si pagubitii din sprancene.
Cazarea
Este al dracu de scumpa in Arco. Alternativa o reprezinta localitatile invecinate,asadar trebuie sa aveti masina, sau Campingul.
Exista doua campinguri alaturate chiar in Arco,

Pe aceste trasee de plaisir,daca intre asigurari(de regula spituri) exista o distanta prea mare inseamna ca exista clepsidre  de calcar, bune pentru anouri si nuci mari. Si 90% din clepsidre au deja cordeline prin ele iar restul vor avea in viitor.
Parete Zebratta- Traseul "Opera Prima"
Traseul "Via Aphrodita"-Plecarea in LC2

 Nu este totusi neobisnuit ca intrarile in trasee sa aibe prima asigurare mai sus decat si-ar dori unii, asa ca este bine ca indiferent de dificultatea rutei sa fiti atenti.
Soarele,prizele mazgoase si calcarul impun  folosirea magneziului. Saculetul meu de magneziu era acasa.La mine.
Peretii sunt aglomerati pe traseele usoare(pana la gradul 6) si in general insoriti.Vara este bine sa se intre dimineata devreme in trasee, altfel caldura este insuportabila, iar daca mai prinzi si vreo 2-3(sau chiar 10) echipe in fata( la Parete del Limaro intotdeauna in weekend sunt minim 20 de echipe in perete si intrarea e comuna), cel mai bine ar fi sa te orientezi spre traseele grele si umbrite. Sau spre gelaterie si pizzerie.
In privinta rutelor dificile, care necesita si asigurari mobile, nu pot decat sa-mi dau cu presupusul deocamdata: stanca nu este inca lustruita!

Parete San Paolo- Plecarea  in "Via Aphrodita"
Parete Zebrata- Iesirea din "Opera Prima"
In spate este Monte Brento cu Surplombele Centrale si in stanga Pilastro Magro
Valea Sarca vazuta de pe Monte Colodri, la iesirea din "Via Aphrodita"
Valea Sarca vazuta de pe Monte Colodri, si Tac-tu Mare
Traseul "Amazzonia",lungimea 10




In magazinele de echipament alpin abunda cartile cu trasee de catarare, impartite frumos pe zone si chiar categorii. Unele ghiduri sunt mai subtiri(400 de pagini) iar altele mai cuprinzatoare(650 de pagini!!) si cu preturi de la vreo 35 de coco in sus. Merita consultat un astfel de ghid intrucat ajungi mai usor la pereti iar daca ai si vreo zece vieti, poti sa-l si cumperi ca sa apuci sa cateri toate traseele descrise succint in el.
O astfel de schita a zonelor arata in felul asta:
Schita zonelor de catarare de la Arco-Valea Sarca. Din cartea "Sarca Walls" de Diego Filippi.
Exista si alte sectoare (escalada) care nu apar in aceasta poza si va las vou placerea de a rasfoi ghidurile de catarare in cautarea lor.
In iesirea asta am catarat trei trasee usoare in trei zone distincte:
1.Parete San Paolo- Traseul "Via Aphrodite"  (5 LC,6+, 250 m)
2.Piccolo Dain -Parete del Limaro- Traseul "Amazzonia" (11 LC,5c/6+, 250 m)
3.Parete Zebrata- Traseul "Opera Prima"- (3 Lc,100m)

In 2012 am mai catarat si:
1.Parete San Paolo -Traseul "Via Helena" (9LC,6+,200m)-un traseu minunat!
2.Piccolo Dain -Parete del Limaro- Traseul "Orizzonti Dolomitici" (11LC,6-,250 m)
    -probabil cel mai catarat traseu din Arco-
Singurul afis lizibil de langa Parete Zebrata

Monte Brento cu Surplombele Centrale si in stanga Pilastro Magro

 Parete Zebrata:
.Este impartit in trei secoare,de la stanga: Settore sportivo,  Parete Centrale(IN FOTO), Pala dele Lastiele
Deasupra la Parete Zebrata:
Monte Brento cu Surplombele Centrale si Parete Est la stanga
Monte Colodri cu Parete San Paolo: Zona traseelor: Aphrodite, Penelope,
Helena-In care se si vede o echipa

Echipa de cataratori trecand surplomba din LC 5 in "Via Helena"-Parete San Paolo,Monte Colodri

Traseul "Via Helena" -Capul de coarda trecandsurplomba din LC 5

Cima Alle Coste.
Are trei sectoare: Parete centrale,Lo Scudo, Fata Sudica
Cima Alle Coste:
1.Lo Scudo(scutul):-este peretele din stanga cuprins intre cele doua brane orizontale
2.Parete Centrale- peretele de deasupra Scutului
3. South Face- Fata din dreapta, de jos pana sus

Piccolo Dain
1.Fata sud-estica - Este fata impunatoare
2.Parete del Limaro- este situat in stanga, pe defileu.Aici sunt cele mai frecventate trasee:"Orizonti Dolomitici" si "Amazzonia", "Moon Bears" dar si trasee clasice, mai dificile(Diedro Maestri)
Piccolo Dain - .Fata sud-estica
Parete San Paolo - sud
Valea Sarca spre Arco, de pe Monte Colodri
Cea mai mare bogatie e sa scapi de saracie
Valea Sarca vazuta de pe Piccolo Dain

Si pentru ca atata sport in fata calculatorului provoaca foame, pe aceeasi strada Via Giovanni Segantini in apropiere de Catedrala se gaseste o pizzerie faina,Pizzeria Spaghetteria Moderna, cu cuptorul la vedere si pizza de la dimensiuni obisnuite la proportii paranormale- cam 60 cm diametru parca,sau mi-o fi fost mie foame...
Deasemenea campingurile Arco si Zoo sunt imprejmuite cu niste pizerii in loc de gard.
Fireste, ezixsta si o multime de restaurante si terase unde cei mai scrofulosi dintre voi o pot arde consumeristic la preturi de turist in statiune si pe care va invit sa le descoperiti cu placere voi insiva in meniu. 
 Coperto!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Nou! Ti-a placut? Sau faci spume? Sustine un Print nigerian!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Linkuri detaliate:
http://klimbingkorns.de/climbing-in-arco-northern-italy/
http://www.arrampicata-arco.com/index.html
http://www.climb-europe.com/RockClimbingItaly/arco.htm
http://www.summitpost.org        > cauti sectoarele de catarare
http://www.rockmasterfestival.com/2013/village/climbing-village/?lang=en

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...