26 august 2015

Odihna si Tratament> Creasta Pietrei Craiului intr-o zi si-un pic de noapte

O capra neagra foarte blanda. Sper sa nu aibe parte de atentia vanatorilor ticalosi complexati de micropenisul propriu
       Intre conglomeratele Carpatilor Meridionali, masivul calcaros la Pietrei Craiului se contureaza intr-o minunata aparitie distincta sub forma unei creste alungite pe circa 20 de kilometri.
       Portiunea cea mai frecventata-Creasta Pietrei Craiului in sine- are cca 10 km si este impartita in Creasta Nordica (Turnuri- Vf. La Om) si Creasta Sudica (Vf. La Om- Saua Funduri).
       Aceste creste au un parcurs sinuos si marcat de numeroase urcari-coborari pe varfuletele care confera muntelui din departari aspect de balaur zimtat.
       Poteca de creasta cuprinde pasaje domoale intercalate intre pasaje de catarat/descatarat aflate in limitele abordarii turistice, necesitand totusi incaltaminte adecvata muntelui si experienta pentru pasajele expuse.
       Atentie! Luati apa suficienta pentru traseul de creasta! Nu exista izvoare accesibile.

       Traseul:
    In acea zi de August 2015 am mers circa 30 km in 15 ore :

(Zarnesti) Izv. Botorog (ora 9:40)-Cab. Curmatura-Saua Crapaturii (11:45)-Vf.Turnuri-Vf. Ascutit (14:30) -Vf. La Om (17:00)-Saua Funduri (19:30)- Poiana Funduri-La Table-Zarnesti (0:40).
   
             
           Dupa o saptamana marcata de vreme urata am prins o prima zi propice Crestei, asa ca la ora 9:40 deja incepeam urcarea de la Botorog spre Curmatura, cu tot cu taxa de parc achitata  prin SMS.     
            Incasatorul de taxa de Parc National cu  padurile defrisate si animalele braconate  incepe programul in parcarea de la Botorog la ora 9 si aratandu-i SMS-ul cu achitarea a fost nemultumit. De ce am achitat prim SMS cand puteam sa ii dam banii direct inrect lui, "fara costuri suplimentare"?  Uite d-aia, hai adio.
           Aproape de izvor ne-am fotografiat cu trei veverite nebunatice, care ne-au aratat ca intr-adevar, sexul se poate face in combinatii si posturi multiple, inclusiv cu capul in jos la verticala copacilor.

            Nu va mai uitati, pozele alea nu le-am pus. Dar daca dati un SMS cu tarif paranormal...
           Imediat in cateva minute iesim in Poiana Zanoagei de unde se vede o jumatate din creasta pe care o vom parcurge astazi.

Creasta Nordica a Pietrei Craiului vazuta din Poiana Zanoaga

Pe poteca spre Curmatura

Tractor cu stana

La Cabana Curmatura
Plin de flori



       Lumea inca mai iesea din corturi buimaca dupa betia de azi-noapte cand am ajuns noi la Curmatura.
De aici am urcat in Saua Crapaturii si apoi stanga pana la intrarea pe cablurile Turnurilor.
Indicatorul de langa cabana Curmatura


Indicatorul din Saua Crapaturii

Piatra Mica
         Incepem sa gafaim pe urcus:
Ora 12:00.  Aici incepe urcusul spre Turnuri

Plin de cabluri



Piatra Mica in spate



      Desi pare un urcus scurt ne ia totusi o ora sa ajungem in saua Padinei Inchise, de unde se vede frumos toata mosia roata imprejur
S-au taiat pomii de pe drumul Zarnesti - Plaiul Foii si a aparut cosmelia aia gigantica (de la Administratia "Parcului") si extrem de naspa, facuta din..lemn


Cetatea Dianei

Creasta Nordica. Cel mai din dreapta este Varful Ascutit



Privind inapoi spre Turnuri
         In pas tihnit trecem de Padina Popii si apoi urcam pe Varful Ascutit, la refugiu:    
Ora 14:30.  Refugiul Varful Ascutit

           De aici pana la Piscul Baciului sunt patru varfuri mari: Timbalul Mare, Timbalul Mic, Vf. Sbirii si Vf.Caldarii Ocolite, si patru varfuri mici intre ele, zice o vorba veche, si recunosc ca nu am stat sa le numar pe alea mici ;)).                                
Creasta nordica, Vf. Timbalul Mare


Privind inapoi spre Varful Ascutit
            Poteca urca si coboara varfuri si varfulete, cu pasaje de catarare elementara si simple poteci de iarba. Acum, dupa ceva ani de alpinism ne miram de ce grele ni se pareau pasajele astea acum 15 ani..





Inca un putin si ajungem pe Piscul Baciului
In vale sub negura e soare
Turizde pe Vf. La Om (Piscul Baciului)

Varful La  Om

Ora 17:00. Indicatorul de pe varf
         Asadar in 2h30 min de la Vf. Ascutit am ajuns mergand alene pe Varf.
         De aici, citind "spre Saua Funduri 3-4 ore" ne este clar ca vom ajunge acolo in 2h30 si ca apoi ne va prinde noaptea spre La Table.
De pe Piscul Baciului privind spre creasta Sudica si Refugiul din Saua Grindului
             Avem o prima intrevedere cu niste capre negre bezmetice, reincarnari ale unor fotomodele:
Capre negre blande in saua Grindului din care incepe la dreapta coborarea pe "La Lanturi"
        Baetii aia doi au venit si ei pe sudica, si in continuare spre Garofita. "Cam unde vine Garofita de aici", m-a  intrebat unul prin dreptul Marelui Grohotis. Uite-n vale, vezi tu acoperisul ala rosu? Tocmai acolo?? Aiaiai, sa zici merci, eu nu-mi vad masina de aici tocmai la Botorog :))
Refugiul Saua Grindului

Capromodelele crestei sudice, tot Fb-ul e plin de ele.

Coborarea pe "La Lanturi" spre Spirlea si Plaiul Foii

In continuare pe creasta sudica


Urcusul pe Vf. Lespezi

Trebuie sa dai caprele negre din poteca sa poti trece


Aduceti roatele, bete avem!


Bau!

muah muah


Capra calca piatra..





Marele Grohotis pare acum ceva mai mic..
      Dupa ce portiunile mai abrupte ale crestei trec, pana in Saua Funduri mai facem totusi o ora. Poteca ramane accidentata,serpuind printre stanci si trecand direct prin jnepeni,ceea ce face mersul  si mai obositor. Deja genunchiul  sanatos incepe sa ma doara, in timp ce ala tratat genial acum 7 ani ca de obicei nu mai doare deloc. Apoi incepe si el usor usor sa-mi bage cateva cutite discrete..
        In pas alert acum, depasim si ultimele crestulite si ajungem in Saua Funduri.

Utimul viraj inainte de Sa. sa-sa-mi vine cateodata.


   Este ora 19:30. Picioarele ne dor serios si ne linistim: de aici nu mai avem de mers decat 14 km pana la Zarnesti. Urma sa facem 5 ore :))
    Poteca coboara prin paduri si fanete pana in Poiana Funduri si de acolo ajungem odata cu intunericul in Poiana Grindului, unde suntem luati in primire de cainii ciobanesti de la stana. Si dau astia sa ne manance, noi tot ii dadeam sa inaintam prin bezna peste ei ca deh, asa prin poiana inainte  stiam eu drumul in directia "La Table".
    Apare baciul stanei care ne cheama la el, pe o poarta, si ne lamureste: eram de partea gresita a gardului...
Asa ca ne indruma pe drumul corect, care trece prin padure pe partea dreapta si paralel cu Poiana Grindului..
    Ceva mai sus pe drum o fulgerare a lanternelor imi dezvaluie mai sus un animal tacut  cu cateva zeci de ochi albastri-reci...Si care clipesc pe rand! Cata coordonare!Ce tare, pana la urma balaurii chiar iegzixsta, imi zic fascinat, si incerc sa-mi amintesc cum taia Fat-Frumos gaturile balaurului cu briceagul, dar un behait intrerupe basmul: turma de oi se puse in miscare spre noi si apoi spre tarcul din Poiana...
     Avuseseram 5 litri de apa la noi si ne-au ajuns pana la izvorul de "La Table". De aici cei 7 km ramasi i-am parcurs prin noapte destul de greu. Noi si noi oase si oscioare ale picioarelor isi cereau dreptul la vesnica pomenire in analele durerii eterne. Noroc ca dureau pe rand, apoi amorteau. Deja pe drumul din Prapastii aveam un veritabil mers de Charlie Chaplin.
     Ajunsi la Botorog, am dezarhivat cortul din portbagaj si ne-am campat in poiana desemnata pentru asa ceva,mai jos spre cariera de piatra, unde se afla si un fel de chiosc si niste cortisti metalisti pe al caror foc lasat de izbeliste m-am tulumbarit profilactic la 1 noaptea.
      In concluzie,a fost  o tura frumoasa perfect incadrabila la categoria "Odihna si Tratament" a carei ultima invatatura de minte este sa va luati la voi,pentru drumul de intoarcere, pe langa betele de trekking, si-o pereche de picioare de rezerva, in caz ca actualele se tocesc.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Nou! Ti-a placut? Sau faci spume? Sustine un Print nigerian!
-----------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...