Ceata vesela: Mihai, Dana,Popic,Gigeone si Ciuprian "behind the camera" |
Prezentarea zonei:
La sud de orasul Ruse se afla Parcul Natural Roussenski Lom, înfiinţat înca din 1970 şi extins în 1986, si care cuprinde pe o suprafaţă de 3.400 hectare o parte a unui canion spectaculos.
" Pe teritoriul parcului există mai multe râuri, ale căror denumire se traduce Lom Negru, Lom Mic, Lom Alb, ‘lom’ însemnând un curs de apă între pereţi de stâncă. Aceste ape se unesc, formând în final cursul denumit Roussenski Lom, Lomul de la Ruse. Dealtfel, râul Roussenski Lom (luat în sens larg, deci întregul curs) are o lungime de 197 km, şi contrar altor afluenţi ai Dunării, îşi are izvoarele la o altitudine relativ redusă, în Câmpia Dunării; este ultimul afluent major pe partea dreaptă a fluviului. Toate aceste cursuri de apă care străbat zona carstică prezintă un traiect foarte sinuos, cu numeroase meandre încâlcite, existând situaţii când apele străbat o buclă şi trec prin vecinatătea zonei pe unde ‘au mai fost deja’. Apa râurilor este permanent plină de nisip şi alte suspensii, adunate din peisajele pe care le străbat înainte de a intra în zona carstică, situaţie care dă apei un colorit de «cafea cu lapte». Aici pe cursul inferior, înainte de vărsarea în Dunăre, ele depun o mare cantitate din materialele transportate, creând bancuri de nisip, mâluri, terenuri aluvionare în care noi meandre se dezvoltă, ca parte a evoluţiei peisajului, a transformării permanente a naturii." (sursa aici)
Caracteristicile traseului:
-iesirea se preteaza oricui, este in fapt o plimbarica frumoasa in mijlocul naturii.
-sunt cca 45 km parcursi in vreo 7 ore cu tot cu pauze
Atentie:
-se vor folosi doar mountainbike intrucat cel putin jumatate din parcurs se desfasoara pe drumuri forestiere,prin ceva noroaie,balarii,cambogii,etc;
-luati-va camere de schimb,petece,scule,pompe si alte acareturi. Noi nu am facut pene, dar altii pot face.
-este obligatorie folosirea gps-ului,mai ales daca nu exista in grup un cunoscator al zonei;
- frecvent primavara anumite portiuni pot fi inundate sau drumul poate fi plin de noroi.In general exista drumuri ocolitoare pe platourile agricole de deasupra cheilor. Daca totusi noroaiele persista este preferabila refacerea turei cateva saptamani mai tarziu.;
- luati-va apa intrucat zona este destul de joasa si deci nu sunt izvoare, sau schimbati leva la bulgarul valutist imediat dupa vama Ruse si cumparati din sate.
- momentan podul Prieteniei de peste Dunare se afla in reparatii eterne.Noi am avut noroc la treceri si am asteptat doar 20 min.
-exista diverse agentii care organizeaza astfel de iesiri in zona contra unor sume. Cine vrea sa plateasca,bine.
Povestea:
In ciuda prognozei meteo defavorabile, impodobita cu ploi si furtuni, am decis sa dam o tura cu bicla la bulgari. Propunerea i-a partinut lui Mircea "Popic" Popa, pe a carui masina dealtfel am si cocotzat cele patru biciclete naravase, in timp ce ploua. Evident ca ploaia s-a oprit cand noi am pornit la drum (Bucuresti-Giurgiu-Ruse) si vremea frumoasa a tinut toata ziua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu